Híreink

Miért jó befektetés újra a panellakás?

Érdekes az a folyamat, amin a panellakások megítélése végigment az elmúlt 6-7 évben.

Megjárták a poklot, amikor senki nem akarta Őket, de aki bizalmat szavazott Nekik, azoknak nagyon meghálálta és ez egekbe repítette befektetésüket.

Miért változhatott ekkorát a véleményünk panellakás terén?

Kicsit visszatekerve az idő kerekét ezek a kifogások hangzottak el a vásárlók szájából:

„Csak 30 évre tervezték ezeket és lejárt az idejük.”

„A téglalakás még is csak tégla és jobb befektetés.”

„A karbantartási költség meg fog emelkedni.”

Mi változott az évek során?

Panelprogram. A panel program 2008-as megújításával egy média hullám is megindult. A panelházak

elöregedését és ezek korszerűsítését boncolgatta, szakértői véleményekkel alátámasztva. Szép lassan megnyugtatva a kedélyeke a pánik hangulat, helyébe az árak növekedésével kételyek nélkül érkezhetett meg a vásárlói kedv. Ami érdekes tanulmány, hogy a panelprogram annyira megnyugtatta a vásárlókat, hogy a nem korszerűsített lakások is sokkal könnyebb kompromisszumot jelentenek. A vásárlók azt mondják, hogy meg van a megoldás és csak idő kérdése ezen házak korszerűsítése is.

Elérhető ár. Még a mai piacon is ezek az ingatlanok képviselik a legkedvezőbb megoldást a saját lakásban gondolkozóknak. Valóban a téglalakás lett volna a legjobb befektetés az átlag magyar polgárok számára? Nem gondolnám, mert igaz, hogy a téglalakások hatalmas áremelkedésen mentek át, de előregyártottszerkezetű társai, néhol meghaladták a 2,5-3 szoros áremelkedést is ugyan azon évek során!

Kalkulálható költség. Míg a téglalakások között nem találni két egyformát, mind adottságokban, mind rezsiköltségekben. Addig a panel palettán közel 788 ezer lakás található, ezekben él a lakosság ötöde közel 40éve. Ennek okán joggal mondhatjuk, hogy kipróbáltak ezek az épületek. Könnyen megtudhatja, a vásárló, hogy mennyi a fűtésköltség és a rezsi. Nagy meglepetések nélkül akár külön árajánlatkérés nélkül tudhatja meg, hogy az általa választott típuslakásnál mennyibe kerül egy nyílászáró csere, vagy akár egy fürdőszoba felújítás.

 

Összességében azt tudom mondani, amit 6-7 éve is, hogy a panellakás jó döntés, akár befektetésről, akár saját célról legyen szó. Folyamatos a forgalom ezen a piacon és nagyon rövid forgási sebességgel értékesíthetők.

Ha ingatlan eladással, vásárlással kapcsolatos kérdésetek van, hívjatok bizalommal!

       Havas János

+36 30 870 0880

Vezető Értékesítési Tanácsadó, Tulajdonos