Híreink

3. lépés lakásnézés

Lakásnézés

A tisztán látás kedvéért érdemes lakásnézés előtt fejben összeállítani, hogy mire is figyelj az ingatlanban. Könnyen elviszi a tulajdonossal való beszélgetés a figyelmet a lényeges dolgokról.

Ha ezekre figyelsz, a lakásnézés idő, pénz és energiatakarékos lesz!

Funkcionalitás

Megfelel számotokra a lakás, vagy sem.

Vonatkoztassatok el a bútoroktól és a személyes tárgyaktól. Az első részben összefoglalt igényeidre összpontosíts, arra a 3 legfontosabbra! Megtalálod-e benne, vagy kis alakítással meg lehet-e benne, vagy sem?

Fenntarthatóság

Gépészet az egyik sarkalatos pontja a lakás gazdaságos fenntarthatóságának. Érdemes korábbi fűtés számlát kérni a tulajdonosoktól, ha lakták.

Hogyan ismeri fel egy gyermekét egyedül nevelő nő a most szabványos kondenzációs kombi cirkót? Nos ebből 2 cső megy kifele (pontosabban az egyiken szívja a levegőt a másikon pedig távozik az égéstermék). No és persze nem látsz bojlert a lakásban. Elnézést a szakmabeliektől, de gyakorlatban így egyszerűbb megértetni.

Szigetelés léte és annak vastagsága nagy szerepet játszik a meleg és a forintok szökésében. Ha megkopogtatod a külső falat, akkor kongó hangot kell hallanod, mint amikor üreges egy fa.

Nyílászárók lehetnek fából, alumíniumból és műanyagból. A fa ablakoknál érdemes a külsejüket megfigyelni, hogy mennyire ette meg a nap, továbbá, hogy thermo üveg van-e bennük, vagy csak egy sima, ami a nagyinál volt vidéken. Tetőablakokra érdemes nagy figyelmet fordítani, ha láttok alatta víz és ázás nyomokat, akkor bádogozás, vagy gumielhasználódás lehet a ludas, vagy jobb esetben csak nyitva felejtették nyáron és jött a zápor…erre érdemes (és nem ciki) rákérdezni!

FONTOS: Gázcirkó csere! Ha cirkót cseréltek a tulajdonosok, új gázterv szükséges!

 

Felmerülő költségek

Társasház állapota / Családi ház árulkodik a benne lakókról is. Figyeld meg a ház homlokzatát, erkélyek állapotát, lépcsőház állapotát! Én felfele lifttel szoktam menni, de lefele mindig gyalog jövök a lépcsőház miatt. Érdemes rákérdezni a ház anyagi tartalékaira, várható felújításokra, ezek anyagi fedezetére és az elmúlt időszakban megvalósult felújításokra.

Penész kis mértékben ez a legkevesebb gond. Lehet a túlszigetelés és a nyílászárók szellőzőjének hiányától, vagy csak simán nem szellőztetnek. Ha sok van és gyanús, akkor szakembert kérdezzetek!

Víz, villany, gáz vezetékek fontos és költséges mulatságok, ezért ezekre mindenképpen kérdezzünk rá és figyeljünk is! Villanykapcsolók kora árulkodik sokszor a hálózat koráról is, de a villany szekrény mindenképpen. A többiről is kötelesek tájékoztatni. Rejtett hibák esetén jogi felelőssége van a korábbi tulajdonosnak!

 

Kizáró okok

 

Repedések adódhatnak újabb ingatlanoknál a ház beállásából. Addig nincs is ezzel gond, míg nem haránt irányúak. Az átlós repedés utalhat süllyedésre, ezeket érdemes statikussal megnézetni a későbbi kellemetlenségek elkerülése érdekében.

Vizesedés sok helyen találkozom ezzel a problémával. Ez nem egyből kizáró ok! Földszinti lakásoknál elég gyakori hiba. Ha kicsit dohos szagot éreztek, figyeljetek oda a falak aljára, pláne , ha van szuterén része a lakásnak. Ha pereg  a festék, vagy egyértelmű nyomait látod ázásnak, kérdezz rá! Lehet, hogy ez egy egyszeri komolyabb beázás nyoma, de lehet, hogy folyamatos. Egy jó szakembert kell ilyenkor hívni, hogy mérje fel. Volt már, hogy egy szigeteléssel meg lehetett oldani, de volt, hogy csak tüneti kezelést tudtak javasolni.

Motiváció

Ár-alku elengedhetetlen része az információgyűjtés. A Tulajdonos miért szeretné eladni? Mi a terve ezt követően. Ha szeretnél egy komolyabbat alkudni, de tudod, hogy a tulajdonosnak több idő lesz, mire kész lesz az új otthona, vagy retteg, hogy talál-e másikat, akkor nem feltétlen az ár fog dönteni. Tegyél egy alacsonyabb ajánlatot egy hosszabb kiköltözési idővel. Vázold fel neki, hogy nem könnyű pár hónapra albérletet találni ezért gondoltad, hogy segíted Őket ezzel. De ez neked is kompromisszum és többletköltség.

Segítséget jelenthet egy profi ingatlanközvetítő a folyamatban, mert tudja, hogyan segíthet egyszerre mindkét félnek és összefésüli az igényeket, motivációkat.

Hogy ezzel nem spórolsz?

Nézőpont kérdése, mert az időd a legdrágább, és egy elszalasztott otthont + több hónap újabb lakáskeresést jelenthet.  

Ha tetszett a bejegyzés és tovább olvasnál, a témában alább kattinthatod a korábbi cikkeket:
  1. Lépés Lakásvásárlás előtt
  2. Lépés Internetes lakáskeresés
  3. Lépés lakásnézés
Bármi kérdésed lenne, fordulj hozzám bizalommal:

 

 

 

 

 

 

Havas János

Vezető Értékesítési Tanácsadó, Tulajdonos

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.